Gyalogtúra útvonalak PDF Nyomtatás E-mail

kirandulasHegyi túránk során be lehet járni a környék nevezetességeit. Pl. A Bucsin menedékháztól keletre (jobbra), a havasi legelőn, a gerincúton haladva érintjük a Bucsin meteorológiai állomást, majd innen érdemes a Borzontfő (1492 m) tetejére is felmászni. Útközben szép kilátás nyílik a Kiság völgyére, a Székelyvarsági-medencére és a Nagy-Somlyó (1575 m) csúcsára. A Kisbükk (1231 m) és a Hegyeskő (1449 m) közötti nyeregben, a Putna-hágón vezetett át Parajdról Gyergyóba az egykori Sóút...

Bucsin menedékház - Verőfény sarka - Kisbükk - Putna-hágó - Nagy-Somlyó (1576 m) csúcs.

Jelzés: kék sáv, 10 m, 5 óra

A Bucsin menedékháztól keletre (jobbra), a havasi legelőn, a gerincúton haladva érintjük a Bucsin meteorológiai állomást, majd innen érdemes a Borzontfő (1492 m) tetejére is felmászni. Útközben szép kilátás nyílik a Kiság völgyére, a Székelyvarsági-medencére és a Nagy-Somlyó (1575 m) csúcsára. A Kisbükk (1231 m) és a Hegyeskő (1449 m) közötti nyeregben, a Putna-hágón vezetett át Parajdról Gyergyóba az egykori Sóút. A Nagy-Somlyó csúcsáról a kés sávjelzésű gerincút tovább folytatódik az Újfalvi-Somlyó (1553 m) - Csomafalvi Délegy - Sikaszó-tető - Libán-tető (1001 m) irányába.

Korondi körtúra.

Útirány: Korond - Árcsó motel - Csereerdő - Pálpataka - Pálpataki-nyereg - Vadászház - Fenyőkút - Kalonda-tető

Jelzés: sárga pont, 22 km, 8 óra, 520 m szintkülönbség

Gyalogtúra Székelyvarságra

Útirány: Korond - Fekete-pataki nyereg - Fenyőkút - Veresmező - Nagy Küküllő völgye (varsági út).

Jelzés: Sárga kereszt, 11 km, 4 óra, 300 m szintkülönbség

Gyalogtúrák a Kalonda tetőről

Korondot déli irányban elhagyva, a 13A műút a Kebeled-patak völgyében a Kalonda-tető felé halad.

Gyalogtúra Szencsedbe

Útirány: Kalonda-tető-Szencsed-Oroszhegy

Jelzés: sárga sáv, vagy a mezei út mentén, 8 km, 2 óra

Útunkat a sárga sáv turista jelzés jelöli, amely a 13A műúttól Szecseden át Oroszhegyig vezet. Az enyhén emelkedő vulkáni fennsíkon havasi kaszálók és legelők között, a Kopasz-tetőt és a Nyikó feje északi részét érintve Szencsedre érkezünk.

Kalonda-tető - Székelypálfalva

A Kalonda-tetőről a műúttól jobbra (nyugatra) indulunk. A gerincen, legelők között 4 km gyaloglással érkezünk a Szilas (1009 m) lábánál elterülő Székelypálfalva fölé. A vulkáni fennsík széléről a Korondot Pálfalvával összekötő régi út ("Nagy út") mentén ereszkedünk le Székelypálfalvára.

Kalonda-tető - Szilas - Firtos-hegy

A Kalonda-tetőről a Szilas (1009 m) oldalában, juthatunk el a Firtos-hegyre (1062 m). (8 km, útjelzés nélkül, 2-3 óra)


Ha egy teljes napot rászánhatunk, érdemes 21 km-es gyaloglással bejárni Sóvidék keleti peremét a Kalonda-tető - Szencsed - Fenyőkút - Pálpataka - Mórickő - Csere-domb - Árcsó útvonalon, a sárga pont jelzés mentén (5 óra).

Korond falu Árcsó turistaház (Corund Arciu) - Pál-pataka (valea lui Pavel) - Fenyőkút (Fântâna Brazilor) - „Négyes elágazás" - Kalonda-tető (Pasul Calonda)

Jelzés: sárga pont Túraidő: 7 óra A túraút hossza: 22 km. Szintkülönbség: 520 m

A korondi Árcsó turistaháztól kiindulva átvágunk a DN 13A főúton, és északkeleti irányba átmegyünk a csere-dombi erdőn túl Békás-telep házai közt, a Pálpatak pásztorfaluba. Innen délkeleti irányba átlépünk a Korond patakán, majd átmegyünk a Fenyőkút pásztorfalu és a „négyes" elágazásnál délnyugati, majd délkeleti irányba, végigmegyünk a Fehér-nyéki nagy legelőn, ahonnan nagy kanyart leírva dél, majd délnyugati irányba felmegyünk a Kalonda-tetőre és a házaknál, bekapcsolódunk a DN 13A főútba, amely Székelyudvarhelyről Korondra, majd Parajdra vezet.

Korond falu (Corund) - „Négyes elágazás" - Fekete-patak - a Görgény 25-ös varsági útvonal (drumul nr. 25 Vãrsag).

Jelzés: sárga kereszt Túraidő: 4 óra A túraút hossza: 12 km. Szintkülönbség: 460 m

Korond délkeleti utolsó házaitól indulunk el, északkeleti irányba, a Fehér-nyéki úton, amely felvezet a „Négyes elágazás"-ig, Fenyőkút alá. Innen tovább emelkedünk, ugyanabba az irányba, és a Fekete-patak meg a Veres-mező közti úton haladva bekapcsolódunk a Görgényi 25-ös, nagyküküllői útba, amely Varság faluba vezet.

Parajd útvonalai

Kirándulás a Siklódkőre

Jelzés: sárga pont, 7 km, 2-3 óra.

A Bánya utcán , a sómalomtól, ill. a fürdő közeléből indul az útvonal 1,5 km után a régi bányához érünk majd a Felső-Harom-patak völgyében meredek ösvényen közelíthetjük meg, Sóvidék egyik legmagasabb hegycsúcsát. A Siklódkőt (vagy Nagykő) 1025 méteres csúcsáról szép kilátás nyílik az Erdélyi-medencére, Etéd vidékére és a Sóvidékre. Ha időnk engedi, meglátogatható a volt Udvarhelyszék egyik "végfaluja", Siklód, majd onnan visszatérve a Küsmödkő (Kiskő, 991 m) érintésével Atyhába juthatunk a sárga sáv turistaúton. A Küsmödkőről a sárga háromszög jelzés mentén Parajd felé vehetjük utunkat (8 km, 2 óra). Parajdról a régi sóbánya közeléből a Harom alatt vezető dűlőúton Alsósófalvára juthatunk (1 km).

Parajd - Zsögöd - 5. Km-kő - Várkapu - Rapsonné vára (Vártető - 952 m)

Ösvényen, 7 km, 2 óra.

Parajdot a 13B műúton keleti irányban elhagyva, a Kis-Küküllő völgyében felfelé haladva, az 5. kilométerkőnél autónkat a parkolóban hagyjuk. A műúttól balra kanyarodva, a hegyi kaszálókat átszelő, kaptatós mezei úton kis nyeregbe érkezünk: ez a Várkapu vagy Várnyak. Az elénk táruló sziklaalakzat a Rapsonné köve (905 m, 2,5 km-re a műúttól). Az előttünk meredező Vártetőn (952 m) állott egykor Rapsonné vára, amit délkelet felől (a "Tízesek" felől) érdemes megmászni. A Rapsóné vára Szováta és Illyésmező felől is megközelíthető.

(Parajd) - 13B országút - Bucsin (8. Km-kő) - Kiság völgye - Bogdán mezeje (menedékház) - Bogdán-tető (1297 m) - Verőfénysarka (1436 m) - Borzontfő (1436 m) - itt találkozik a kés sáv gerincjelzéssel) - Meteo állomás - Bucsin-tető (1273 m)

Jelzés: kék pont, 14 km,4 óra, 580 m szintkülönbség.

Közeli települések távolsága:

Korond – Parajd 12 km
Korond – Szováta 19 km
Korond – Székelykeresztúr 21 km
Korond – Székelyudvarhely 28 km
Korond – Gyergyószentmiklós 38 km
Korond – Váralja 47 km
Korond – Szászrégen 49 km
Korond – Segesvár 50 km
Korond – Szentegyháza 51 km
Korond – Medgyes 70 km
Korond – Kohalom 71 km
Korond – Barót 77 km
Korond – Csikszereda 78 km
Korond – Marosvásárhely 79 km
Korond – Kiskapus 80 km
Korond – Dicsoszentmárton 91 km
Korond – Szentágota 91 km
Korond – Balán 92 km
Korond – Borszék 108 km
Korond – Maroshévíz 109 km
Korond – Marosludas 111 km

 

epulet 13

epulet 03

epulet 06

epulet 09

A házról röviden

Konyhánk gáztűzhellyel, mosogatóval, hűtőszekrénnyel, mikrosütővel, kávéfőzővel, étkészlettel és főzőedényekkel felszereltek. Elrendezés: 4 szoba, nappali, előszoba, konyha, 2 db fürdőszoba, 2 db toalett, terasz (7x4 m-es) 2 db kétágyas, 2 db háromágyas, a szobák pótágyazhatóak.

A fürdőszobák zuhannyal felszereltek. Az előszoba, nappali padlófűtéssel, a szobák központi fűtéssel rendelkezik. Szobákban TV található. A terasz panorámás fekvése a Hargitára néz.

epulet 08Kőház: 3 db 2 ágyas szoba zuhanyzóval, központi fűtés, nyári konyha, kemence.

Fenyőkút fekvése

Fenyőkút Korondtól 6 km-re fekvő szétszórt házcsoportokból és esztenákból alakult szórványtelepülés. A Melegpatakfő (1005 m ) és a Datka (963 m) között fekvő szórványfalut Korondról a piac érintésével, az Észak-vize mentén közelíthetjük meg, egyes részeit pedig a 13A műútról a Köves-, Égettvész- és Nagy-Lapos-patak mentén vezető ösvényeken. >>>

Fenyőkút története

Régen Korond 12. tízeseként tartották nyilván. 1898-ban törzskönyvezték. A korondi lakosság legelőként használta a "hegyen" lévő területeket. Orbán Balázs a korondi fennsíkot szépnek találta, az irtványokon a legelésző nyájakat és a regényes fekvésű pajtákat emelte ki. A hagyomány szerint az első "fészekrakók" a múlt század első felében telepedtek fel Korondról... >>>

Fenyőkút nevezetességei

A település kultúrháza a Fenyőkúti Kultúrotthon. A faluban található egy kis fatemplom, aminek védőszentje Szent Bertalan apostol, ez a helybélieknek búcsú is egyben. E jeles alkalomból falunapokat is szerveznek, ahol sok kulturális és szórakoztató programmal várják az érdeklődőket. A település iskolája jövőre 100 éves épitése 1912-be fejeződött be. Itt található a fenyőkúti tőzegláp. >>>

Látogatottság

mod_vvisit_counterMa:38
mod_vvisit_counterTegnap:257
mod_vvisit_counterEzen a héten:295
mod_vvisit_counterMúlt héten:2408
mod_vvisit_counterEbben a hónapban:6823
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:1380
mod_vvisit_counterÖsszes látogató:251087

Dátum: 2024-06-25 05:25

S5 Box

Login Form

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.