Utazzon vissza velünk az időben Fenyőkúton PDF Nyomtatás E-mail

hargita 03 Fenyőkút (népiesen Fenyőkútja, románul Fântâna Brazilor) Korond községhez tartozó falu Erdélyben, Hargita megyében. Fenyőkút Korondtól 6 km-re fekvő szétszórt házcsoportokból és esztenákból alakult szórványtelepülés.

Egy gyönyörő, hangulatos erdei úton közelíthető meg. Nevét egy forrásról kapta, mely egy fenyőfa mellett tört fel. 1850-54 között lakossága 183 fő volt, jelenleg 296 fő. 1949-ben épült a római katolikus, 1953-ban az unitárius templom. A régi iskola épülete az idén 100 éves. Jelenleg 49 diák tanul az újonnan épült iskolában, ahová a gyerekek 2 km-t is gyalogolnak esőben, hóban, szélben ugyanúgy, mint napsütésben.

A Korond melletti kis faluban óvoda, művelődési ház is működik, és két vegyesüzletet is találunk. Az ott élő embereknek még mindig az állattenyésztés, földművelés és a fakitermelés a mindennapi legfontosabb tevékenységük.

Barátságosak, nyugodtak, nem éreznek semmit a stresszes, rohanó világ hangulatából. Ezért, ha ott lehetünk közöttük, nemcsak a testünk pihen, hanem lelkileg és szellemileg is feltöltődünk. Ez a valódi pihenés.

Mindannyian visszavágyunk, hiszen visszautazni az időben feledhetetlen élmény. Szeretettel várjuk Önt is, ismerje meg ezt az élményt, hallja meg a csendet, és hazatérve érezze a különbséget!

Konyhánk gáztűzhellyel, mosogatóval, hűtőszekrénnyel, mikrosütővel, kávéfőzővel, étkészlettel és főzőedényekkel felszereltek.
Elrendezés: 4 szoba, nappali, előszoba, konyha, 2 db fürdőszoba, 2 db toalett, terasz (7x4 m-es) 2 db kétágyas, 2 db háromágyas, a szobák pótágyazhatóak.
Kőház: 3 db 2 ágyas szoba zuhanyzóval, központi fűtés, nyári konyha, kemence. Kemence, tárcsa és grillező igénybevehető. 

A fürdőszobák zuhannyal felszereltek. Az előszoba, nappali padlófűtéssel, a szobák központi fűtéssel rendelkezik. Szobákban TV található. A terasz panorámás fekvése a Hargitára néz.

tabortuz2 Pihenése utolsó napja

A nyaralás utolsó napján tábortűz igényelhető, hogy fényképsorozatát gazdagítva távozzon a Hargitáról.

Vendégként érkezett és barátként távozott.

hargita 13

 

Fenyőkút fekvése

Fenyőkút Korondtól 6 km-re fekvő szétszórt házcsoportokból és esztenákból alakult szórványtelepülés. A Melegpatakfő (1005 m ) és a Datka (963 m) között fekvő szórványfalut Korondról a piac érintésével, az Észak-vize mentén közelíthetjük meg, egyes részeit pedig a 13A műútról a Köves-, Égettvész- és Nagy-Lapos-patak mentén vezető ösvényeken. >>>

Fenyőkút története

Régen Korond 12. tízeseként tartották nyilván. 1898-ban törzskönyvezték. A korondi lakosság legelőként használta a "hegyen" lévő területeket. Orbán Balázs a korondi fennsíkot szépnek találta, az irtványokon a legelésző nyájakat és a regényes fekvésű pajtákat emelte ki. A hagyomány szerint az első "fészekrakók" a múlt század első felében telepedtek fel Korondról... >>>

Fenyőkút nevezetességei

A település kultúrháza a Fenyőkúti Kultúrotthon. A faluban található egy kis fatemplom, aminek védőszentje Szent Bertalan apostol, ez a helybélieknek búcsú is egyben. E jeles alkalomból falunapokat is szerveznek, ahol sok kulturális és szórakoztató programmal várják az érdeklődőket. A település iskolája jövőre 100 éves épitése 1912-be fejeződött be. Itt található a fenyőkúti tőzegláp. >>>

Látogatottság

mod_vvisit_counterMa:3
mod_vvisit_counterTegnap:59
mod_vvisit_counterEzen a héten:393
mod_vvisit_counterMúlt héten:255
mod_vvisit_counterEbben a hónapban:1037
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:1088
mod_vvisit_counterÖsszes látogató:243896

Dátum: 2024-05-25 01:53

S5 Box

Login Form

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.